|
|
|
2007-2022 INMSS
Toate drepturile rezervate. |
|
|
|
Ce este sistemul DRG Utilizarea DRG Finantare prin DRGDRG in lume DRG in Romania
ARDRG
Buletinul DRGGlosar de termeni DRG
Sistemul de clasificare in grupe de diagnostice (Diagnosis Related Groups - DRG) reprezinta, asa cum o arata si numele, o schema de clasificare a pacientilor in functie de diagnostic. Acest sistem este asemanator sistemului de clasificare internationala a bolilor (International Classification of Diseases - ICD), in care diagnosticele sunt clasificate in clase si subclase. Spre deosebire de acesta, in sistemul DRG se utilizeaza un criteriu suplimentar de clasificare, si anume costul resurselor consumate pentru ingrijirea pacientului. In acest fel, prin sistemul DRG, pacientii pot fi clasificati simultan atat dupa patologie cat si dupa costul ingrijirilor, ceea ce asigura posibilitatea de a asocia tipurile de pacienti cu cheltuielile spitalicesti efectuate.
Acest sistem a fost dezvoltat in anii '70, in SUA, la Universitatea Yale, de un grup de medici, economisti si statisticieni, care au incercat sa imagineze un sistem de evaluare a rezultatelor spitalelor.
Prin sistemul grupelor de diagnostice (DRG) se analizeaza caracteristicile fiecarui pacient externat (varsta, sex, durata de spitalizare, diagnostice principale si secundare, proceduri, starea la externare si greutatea la nastere (in cazul nou-nascutilor), iar in functie de acestea pacientii sunt clasificati intr-o categorie distincta (o grupa de diagnostice) .
Sistemul DRG muta paradigma functionarii unui spital de la nivelul resurselor si a procesului desfasurat spre rezultatele activitatilor, reflectate in pacientii tratati de spital. Astfel, sistemul DRG realizeaza o "fotografie" a rezultatelor spitalului. Grupele de diagnostice sunt concepute in lumina standardizarii rezultatelor spitalului (rezultate exprimate in termenii pacientilor externati, "omogenizati" in interiorul acestor grupe) si merg intr-o directie opusa aforismului "nu exista boli, ci bolnavi".
Grupele de diagnostice au doua caracteristici esentiale:
- omogenitatea clinica, adica intr-un anume DRG cazurile (pacientii) sunt similare, din punct de vedere clinic, dar nu identice si
- omogenitatea costurilor, adica fiecare DRG contine cazuri ce necesita un consum asemanator de resurse.
Grupele de diagnostice sunt de doua tipuri, medicale si chirurgicale, in functie de prezenta sau absenta unei interventii chirurgicale si sunt concepute pentru a acoperi patologia asociata pacientilor acuti ce solicita spitalizarea.
Pentru a putea clasifica fiecare pacient externat intr-o grupa de diagnostice sunt necesare parcurgerea a patru mari etape:
- disponibilizarea datelor clinice despre pacientii externati. Clasificarea DRG necesita obligatoriu 7 variabile pentru fiecare pacient: varsta, gen, durata de spitalizare, diagnostice principale si secundare, interventii chirurgicale sau alte proceduri efectuate, starea la externare, si greutatea la nastere (numai pentru nou-nascuti);
- codificarea datelor necesare (pentru diagnostice si proceduri), in vederea utilizarii unui limbaj standardizat pentru acest variabile si pentru a putea fi folosite cu mai multa usurinta;
- colectarea sub forma electronica a acestor date clinice din foaia de observatie a pacientului;
- clasificarea fiecarui pacient externat intr-o grupa de diagnostice, folosind un sistem de clasificare DRG. Acest proces se realizeaza prin trimiterea automata a fiecarui pacient intr-o grupa de diagnostice, folosind o aplicatie software numita "grouper".
In acest moment in Romania se utilizeaza sistemul de clasificare din SUA, numit HCFA DRG v. 18. Din octombrie 2005 s-a achizitionat de Ministerul Sanatatii (in urma unui acord incheiat cu Guvernul Australiei) sistemul de clasificare din Australia, AR-DRG v.5. In urma acestui acord, Romania poate utiliza timp de 5 ani sistemul AR-DRG v.5, si poate sa-l foloseasca ca baza de pornire pentru dezvoltarea unui sistem romanesc de clasificare in grupe de diagnostice.
Sistemul de clasificare AR-DRG din Australia are mai multe grupe de diagnostice, acopera mai bine patologia clinica si este complementar cu sistemul de codificare a diagnosticelor si procedurilor utilizat in acest moment in Romania.
Deoarece sistemul DRG permite clasificarea pacientilor spitalului, Administratia Federala de Finantare a Serviciilor de Sanatate din SUA (HCFA) a decis in anul 1983 sa foloseasca sistemul in finantarea spitalelor (pentru pacientii asigurati prin HCFA, in majoritate beneficiarii programului Medicare).
Cum se poate face finantarea spitalelor pe baza sistemului DRG? Pentru fiecare pacient externat si trimis intr-o grupa de diagnostice a fost stabilit un tarif, care va fi platit spitalului indiferent de nivelul resurselor consumate cu pacientul respectiv. Din acest moment se poate spune ca se intervine asupra "fotografiei" rezultate la nivel de spital, deoarece spitalele isi vor modifica activitatea in vederea realizarii unei "fotografii" care sa le aduca un venit mai mare.
Pentru a folosi sistemul DRG la finantarea spitalelor, odata clasificati pacientii in DRG, mai sunt necesare doua etape:
- stabilirea de tarife pentru fiecare grupa de diagnostice (sau valori relative ale tarifelor); acestea au la baza costurile adiacente pacientilor din fiecare grupa de diagnostice si se pot importa odata cu sistemul de clasificare DRG sau pot fi dezvoltate de fiecare tara; odata calculate aceste costuri ele sunt transformate in tarife si utilizate pentru toate spitalele participante la schema de finantare.
- alocarea bugetului destinat asistentei spitalicesti catre spitale, plecand de la numarul si tipul pacientilor externati (case-mix-ul fiecarui spital) si lista de tarife (sau de valori relative) pentru fiecare DRG.
Prin finantarea in sistem DRG, spitalele ce vor avea costuri pentru un anumit DRG mai mari decat tariful stabilit vor pierde resurse la acea categorie de pacienti, iar cele cu costuri, pentru un anumit DRG, mai mici decat tariful stabilit vor castiga resurse la acea categorie de pacienti.
Per total, spitalele sunt stimulate sa pastreze costurile la un nivel inferior tarifelor pe fiecare tip de pacient, pentru a putea economisi resurse si a le folosi pentru dezvoltare si ameliorarea calitatii serviciilor. Finantarea prin DRG se poate face fie retrospectiv (rambursarea spitalului pentru fiecare tip de pacient externat), fie prospectiv (stabilirea unui buget global avand la baza negocierea nr. si tipului de pacienti care vor fi spitalizati). Alegerea uneia din aceste modalitati depinde de modul in care se doreste impartirea riscului financiar intre finantator si spital.
In concluzie, sistemul DRG a fost dezvoltat in vederea evaluarii rezultatelor spitalului, dar a fost preluat si adaptat pentru a putea fi folosit si la finantarea spitalelor.
|
|
|
|
|
04 decembrie 2024
Stimati colaboratori,
va informam ca in sectiunea Documente legislative a fost postat Ordinul 1862/2024, care modifica perioada de raportare a SMDP aferent lunii decembrie 2024.
06 septembrie 2024
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Resurse a fost postata versiunea 1.36 a aplicatiei DRGNational.
10 iulie 2024
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Resurse a fost postata versiunea 1.35 a aplicatiei DRGNational.
8 iulie 2024
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Resurse a fost postata versiunea 1.34 a aplicatiei DRGNational, care contine mai multe modificari in ceea ce priveste serviciile, procedurile si criteriile de internare pentru spitalizare continua si de zi, valabile incepand cu data de 01.07.2024. Va rugam sa urmati instructiunile de instalare
5 iulie 2024
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Resurse - Fisiere MDB DRGNational au fost postate noile nomenclatoare, valabile incepand cu data de 01.07.2024.
22 aprilie 2024
Stimati colaboratori,
Va informam ca termenul de raportare a SMDP aferent lunii aprilie 2024 s-a prelungit pana la data de 08.05.2024, in conformitate cu prevederle Ordinului nr. 481/2024, disponibil in sectiunea Documente legislative
22 martie 2024
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Clasificare DRG a fost postata versiunea actualizata a Manualului grupelor DRG, clasificare RO DRG v1.1. Modificarile esentiale se refera la greutatea la nastere in cazul prematuritatii extreme si la eliminarea procedurii J12104 din Anexa D.6d. NU este necesara o noua versiune a aplicatiei de colectare de date DRGNational.
01 februarie 2024
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Resure/Utilitare a fost postata versiunea actualizata a instructiunilor pentru setarea campului "Stare inregistrare" cu ocazia regularizarilor trimestriale.
24 octombrie 2023
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Resurse a fost postata versiunea 1.33 a aplicatiei DRGNational, care include 9 servicii noi de spitalizare de zi, valabile incepand cu data de 01.10.2023. Va rugam sa urmati instructiunile de instalare.
23 octombrie 2023
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Resurse - Fisiere MDB DRGNational a fost postat nomenclatorul actualizat, care contine 9 servicii noi de spitalizare de zi, valabile incepand cu data de 01.10.2023.
29 septembrie 2023
Stimati colaboratori,
Va informam ca s-a publicat Ordinul 3253/2023 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 521/2023 si poate fi consultat in sectiunea Documente legislative.
29 septembrie 2023
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Resurse a fost postata versiunea 1.32 a aplicatiei DRGNational, care include 4 noi servicii de spitalizare de zi, valabile incepand cu data de 01.10.2023.
31 iulie 2023
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Resurse au fost postate noile template-uri, pentru raportarea corecta a serviciilor de spitalizare de zi aferente fiselor deschise incepind cu raportarea perioadei iulie 2023. Modificari: campul IdTipServiciu a fost marit pentru a putea stoca toate valorile din ListaTipServicii.
14 iulie 2023
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Resurse a fost postata aplicatia DRGNational 2015 v1.31
06 iulie 2023
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Resurse a fost postata aplicatia DRGNational 2015 v1.30
05 iulie 2023
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Resurse a fost postata aplicatia DRGNational 2015 v1.29
30 iunie 2023
Stimati colaboratori,
Va informam ca in sectiunea Resurse a fost postata aplicatia DRGNational 2015 v1.28, care include modificarile cazurilor/serviciilor de spitalizare de zi valabile de la data de 01.07.2023
7 iunie 2023
Stimati colaboratori,
va informam ca in sectiunea Resurse a fost postata versiunea 1.27 a aplicatiei DRGNational, care include 3 noi servicii de spitalizare de zi, valabile incepand cu data de 01.06.2023. Va rugam sa urmati instructiunile de instalare. Mentionam ca acest update nu este necesar pentru raportarea lunii mai 2023.
30 mai 2023
Stimati colaboratori,
Vă informăm că s-a publicat Ordinul nr. 1769/2023 prin care, incepând cu data de 01.06.2023, se introduc doua servicii noi in lista B3.1 si unul in lista B3.2 din Anexa 22 a Normelor de aplicare a Contractului cadru. Va comunicam ca in cel mai scurt timp posibil vom reveni cu actualizarea aplicatiei DRGNational.
11 aprilie 2023
Stimati colaboratori,
Va informam ca, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 200/2023, perioada de raportare catre INMSS a SMDP aferent trimestrului I 2023 se desfasoara in perioada 14-19.04.2023, iar perioada de raportare catre INMSS a SMDP aferent lunii mai 2023 se desfasoara in perioada 1-7.06.2023.