Prima pagina
Noutati
AR DRG
Despre DRG
Resurse
Indicatori
Legaturi utile
Intrebari frecvente

Resurse > Finantare > Cazuri extreme

Metoda de ajustare a finantarii pe caz rezolvat pentru cazurile cu durate de spitalizare extreme (outlieri)

Majoritatea tarilor care utilizeaza sistemul de finantare bazata pe caz a spitalelor opereaza o serie de ajustari ale tarifelor acestora menite sa preintampine costurile suplimentare care se pot inregistra la nivelul unor unitati sanitare datorate unor factori cum sunt: utilizarea aparaturii de inalta performanta, situarea in zone mai reci unde sunt necesare fonduri suplimentare pentru incalzire, activitatea de invatamant care presupune un volum superior de cadre medicale si, nu in ultimul rand, ajustari pentru cazurile cu durate de spitalizare mai mici sau mai mari decat normale (cazuri cu DS extreme), cazuri care pot afecta semnificativ bugetele spitalelor. Analiza cazurilor cu DS extreme este bine documentata si in literatura de specialitate, ea variind de la o tara la alta in functie de modul de definire ales.

Studiul efectuat de INCDS in cursul anului 2004, cu privire la definirea metodologiei de ajustare a finantarii in functie de durata de spitalizare, a cuprins doua etape:

Conform acestei metode dezvoltate la INCDS, in normele de aplicare ale Contractului Cadru pentru anul 2005, anexa nr. 18b) au aparut publicate setul de limite de normalitate pentru fiecare grupa de diagnostic in care se clasifica pacientii externati.

Anual acest set de limite de normalitate pentru DRG-uri este recalculat, pentru a ingloba evolutia cazuisticii din Romania.