Prima pagina
Noutati
AR DRG
Despre DRG
Resurse
Indicatori
Legaturi utile
Intrebari frecvente

Codificarea procedurilor medicale

In urma procesului de raportare si validare a pacientilor aferenti lunii ianuarie 2006, s-a constatat ca cele mai multe cazuri au fost invalidate prin aplicarea regulii B10 (cca. 37%), asa cum se poate observa si din Tabelul 1.

Ca urmare a numarului mare de intrebari si solicitari de detaliere primite din partea spitalelor, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate a realizat o analiza prin care s-au identificat procedurile responsabile de gruparea cazurilor respective in DRG 476, 477 si 468 si deci de invalidarea lor prin regula B10. Rezultatele acestei analize sunt prezentate in Tabelul 2, unde procedurile sunt listate in ordine descrescatoare a frecventei de aparitie.

De aceea, pentru cazurile invalidate prin intermediul regulii B10, va recomandam ca in prima etapa sa fie verificat Tabelul 2, deoarece, cu mare probabilitate, pacientii in cauza figureaza cu o astfel de procedura. In situatia in care FOCG respective contin una din interventiile listate ca procedura principala sau secundara, va rugam sa verificati daca diagnosticul principal se afla in CMD (Categoria Majora de Diagnostic) corespunzatoare procedurii. Dupa parcurgerea acestor etape, daca mai exista nelamuriri cu privire la motivele invalidarii cazurilor respective, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate va incerca sa va furnizeze detalii suplimentare.

Mentionam ca pacientii grupati in DRG 476, 477 si 468 (si deci invalidati prin intermediul regulii B10) pot fi pacienti internati pentru un diagnostic care nu necesita interventii chirurgicale dar la care, pe parcursul spitalizarii, apare o complicatie nelegata de diagnosticul principal pentru care sunt operati. In realitate, astfel de cazuri nu sunt foarte frecvente.

Spre deosebire de cele descrise anterior, exista situatia in care fie diagnosticul principal, fie procedurile efectuate sunt codificate gresit si, din pacate, in cursul anului 2005 majoritatea cazurilor grupate in DRG 476, 477 si 468 proveneau din astfel de vicii de codificare. Datorita faptului ca aceste grupe diagnostice au valori relative mari, rezulta ca practic erau „premiate” si incurajate spitalele cu activitate de codificare deficitara in dauna altora, motiv pentru care a si fost introdusa aceasta regula de validare.

Cele mai frecvente proceduri implicate in invalidarea prin intermediul regulii B10 se inscriu in trei mari categorii:

  1. Proceduri invazive codificate in locul unor proceduri neinvazive. Aceasta problema a mai fost semnalata, iar Centrul de Calcul si Statistica Sanitara al Ministerului Sanatatii a formulat inca de la jumatatea anului 2005 precizari suplimentare si a publicat o erata.

    Ex.: Pacient internat intr-o sectie de Medicina Interna, cu diagnostic principal I10 Hipertensiunea esentiala (primara) si care are una din procedurile secundare 42503-00 Examinare chirurgicala a globului ocular, in locul unei proceduri neinvazive 11212-00 Examinarea fundului de ochi, care s-a si efectuat in realitate.

  2. Procedurile (principale si secundare) sunt din Capitolul XIII Proceduri ginecologice iar diagnosticul principal apartine CMD 14 Sarcina, nastere si lauzie sau invers, procedurile (principale si secundare) sunt din Capitolul XIV Proceduri obstetricale iar diagnosticul principal apartine CMD 13 Boli si tulburari ale aparatului reproductiv feminin

    In acest sens, exista doua situatii mai frecvent intalnite:

  1. Procedura nu este in concordanta cu diagnosticul principal deoarece nu se respecta principiul codificarii biaxiale (dupa etiologie si dupa manifestarea bolii). Ex.: Diagnostic principal A18.1+ Tuberculoza aparatului genito-urinar, care apartine CMD 18 Boli infectioase si parazitare, sistemice sau cu localizare nespecificata, cu procedura 35713-11 Anexectomia unilaterala, din Capitolul XIII Proceduri ginecologice. In acest caz, ca diagnostic principal trebuie codificate atat A18.1+ Tuberculoza aparatului genito-urinar cat si N74.1* Afectiunea inflamatorie pelviana tuberculoasa. In acest sens, va sugeram sa revedeti si documentul „Instructiuni privind completarea formularului F.O.C.G” elaborat de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara al Ministerului Sanatatii, unde la paragraful 10.1 se fac precizarile referitoare la codificarea biaxiala.

Speram ca acest document sa reprezinte un instrument util pentru spitale in activitatea de evaluare si eventual imbunatatire a procesului de codificare si raportare a datelor, astfel incat pe viitor numarul cazurilor invalidate prin intermediul regulii B10 sa scada simtitor.