Studiul are in vedere experienta a 27 de spitale inscrise voluntar in proiect, fiecare avand diferite experiente de calculare a costuri pe pacient dupa metode proprii. Informatiile culese initial despre spitalele inscrise contin: tipuri de costuri evidentiate la nivel de pacient, numar si tip de pacienti pentru care s-au calculat costurile, formatul electronic de colectare si calculare, perioada.
Criteriile de evaluare tehnica pentru definitivarea listei de spitale eligibile au tinut cont de capacitatea spitalelor de evidenta a consumurilor si a costurilor aferente la nivel de pacient, cel putin pentru costurile directe medicale.
Discutiile asupra metodologiei au tinut cont de nevoia captarii in timp util si cu acuratete a datelor de cost la nivel de pacient, dupa o structura relevanta. Astfel, in paralel cu setul minim de date la nivel de pacient (SMDP) era necesara obtinerea unui set minim de date de cost la nivel de pacient (SMCP) pentru care s-a realizat o aplicatie software de colectare a datelor la nivelul spitalelor.
Analiza datelor colectate prin aplicatia software a urmarit proportia intre diferitele tipuri cheltuieli la nivel de spital comparativ cu proportia nationala, cele mai frecvente DRG-uri pentru care s-au trimis si date de costuri, la fiecare din aceste DRG-uri proportia cheltuielilor directe si a celor indirecte, costurile directe pe caz, costuri indirecte pe zi de spitalizare la fiecare spital in parte si costuri medii pe caz cu valorile relative asociate.
Evaluarile si analizele realizate au permis identificarea unor dificultati in determinarea costurilor medii si a valorilor relative asociate pe baza datelor ce pot fi furnizate in prezent de la spitale. Parte din aceste dificultati rezida fie in lipsa elementelor de identificare intre cele doua seturi de date SMDP si SMCP fie in discontinuitatile in completarea cheltuielilor legate de articolele bugetare, functie de capacitatile tehnice ale spitalelor.
Tinand cont de aspectul voluntar al participarii spitalelor la acest proiect si disponibilitatea manifestata pe aceasta perioada, se observa ca date de costuri directe la nivel de pacient se pot obtine numai cu privire la medicamente si parte din materialele sanitare.
Pentru anul 2006, imbunatatirea calitatii datelor furnizate de spitale necesita: